MP3 Player
MP3 یک سیستم فشرده سازى براى فایل هاى صوتى است که با استفاده از آن حجم فایل ها بدون تاثیر منفى در کیفیت صدا ، کاهش پیدا مى نماید . هدف اصلى سیستم فوق ، فشرده سازى یک فایل صوتى بگونه اى است که اولا" کیفیت آن افت نکرده و ثانیا" حجم آن به میزان قابل توجهى کاهش پیدا نماید .
در اکثر موارد، میزان فشرده سازى بین ده تا چهارده برابر یک فایل صوتى معمولى است . مثلا" یک فایل موزیک که داراى ظرفیتى معادل سى و دو مگابایت است ، پس از تبدیل به فرمت MP3 ، ظرفیت آن به سه تا چهار مگابایت کاهش پیدا مى نماید . ایده اولیه سیستم فشرده سازى MP3 به سال هاى 1988 و 1999 بر مى گردد .
MPEG که از کلمات Moving Picture Experts Group اقتباس شده است ، نام گروهى است که سیستم فشرده سازى داده هاى ویدیوئى را پیاده سازى نموده است . فیلم هاى DVD ، سیستم هاى پخش HDTV و DSS ماهواره اى از مدل فشرده سازى MPEG به منظور کاهش ظرفیت فیلم ها استفاده مى نمایند . سیستم فشرده سازى MPEG شامل یک زیر سیستم دیگر به منظور فشرده سازى صدا مى باشد که MPEG Audio Layer-3 نامیده
شده و به MP3 معروف شده است .
مدل ( Apple iPod (40GB
آیا کیفیت فایل هاى MP3 بهتر از سى دى است ؟
با توجه به این که MP3 از یک روش فشرده سازى به منظور ذخیره اطلاعات استفاده مى نماید ، برخى از داده هاى غیر ضرورى در زمان فشرده سازى حذف مى گردند . بدیهى است کیفیت فایل هاى فوق نسبت به سایر فرمت هاى ذخیره سازى که از روش خاصى به منظور فشرده سازى استفاده نمى نمایند ، کمتر خواهد بود . فشرده سازى فایل هاى صوتى با استفاده از سیستم MP3 ، مبتنى بر مجموعه حقایقى در رابطه با توانائى انسان در شنیدن صوت است :
گوش انسان قادر به شنیدن برخى صداها نمى باشد .
گوش انسان توانائى شنیدن برخى صداها را بهتر از سایر صداها دارد .
در صورتى که دو موزیک بطور همزمان پخش شوند، ما صرفا" قادر به شنیدن موزیکى مى باشیم که صداى آن بیشتر است .
با توجه به موارد قوق ، مى توان بخش هاى خاصى از یک موزیک را حذف نمود، بدون این که تاثیر قابل توجهى بر روى کیفیت صدا براى شنونده را بدنبال داشته باشد .نسخه هاى MP3 موزیک ها داراى کیفیتى دقیقا" مشابه سى دى original نخواهند بود، چراکه بخش هاى اندکى از موزیک حذف مى گردد .
دستگاه هاى پخش فایل هاى MP3
همزمان با استفاده گسترده از فرمت MP3 و دستاوردهاى آن ، تولید و عرضه دستگاه هاى پخش فایل هایMP3 مورد توجه تولید کنندگان این عرصه قرار گرفت . دستگاه هاى فوق مشابه ضبط صوت هاى کوچک و یا CD Player مى باشند ، با این تفاوت عمده که داراى ابعادى کوچکتر بوده و در آنان از حافظه هاى خاصى استفاده مى شود ( استفاده از حافظه solid state در مقابل رسانه هاى ذخیره سازى فیزیکى نظیر نوار و یا CD ) . مهمترین تفاوت بین یک دستگاه CD Player قابل حمل با یک MP3 Player :
بایت هاى حاوى موزیک بر روى CD ذخیره مى گردند ( نه درون حافظه ) .
بایت هاى حاوى موزیک بر روى CD فشرده شده نمى باشند .
تمامى دستگاه هاى MP3 Player داراى یک برنامه نرم افزارى خاص به منظور انتقال فایل هاى MP3 به درون حافظه player مى باشند.
نحوه عملکرد MP3 Player
در زمان پخش یک فایل صوتى نظیر یک موزیک توسط MP3 Player ، عملیات زیر انجام مى شود :
خواندن بایت به بایت موزیک از حافظه
خارج نمودن اطلاعات از حالت فشرده
اجراى یکایک بایت ها با استفاده از یک مبدل آنالوگ به دیجیتال
تقویت سیگنال آنالوگ
اجزاى یک MP3 Player
MP3 Player داراى بخش هاى متعدد زیر است :
پورت داده
حافظه
ریزپردازنده
پردازنده سیگنال دیجیتال ( DSP )
نمایشگر
کنترل ها و دکمه هاى لازم به منظور پخش موزیک
پورت صدا
تقویت کننده ( آمپلى فایر )
منبع تغذیه
دستگاه هاى MP3 Player به منظور انتقال داده از پورت هاى USB ، FireWire و موازى استفاده مى نمایند . دستگاه هائى که از پورت USB استفاده مى نمایند ، داده خود را با سرعت بمراتب بیشترى نسبت به پورت هاى موازى منتقل مى نمایند .
فایل هاى MP3 در حافظه Player ذخیره مى گردند . در این رابطه از حافظه هاى متفاوتى استفاده مى شود :
حافظه فلش داخلى
کارت هاى فشرده فلش
کارت هاى هوشمند
میکرو درایوهاى داخلى
دستگاه هاى MP3 Player که از یک هارد دیسک کوچک و ظریف استفاده مى نمایند ، قادر به ذخیره اطلاعاتى بیش از ده تا پانزده برابر حافظه هاى فلش مى باشند .
ریزپردازنده به منزله مغز یک Player بوده که با استفاده از آن کنترل هاى Playback ورودى کاربر را مانیتور نموده ، اطلاعات مرتبط با یک موزیک بر روى نمایشگر LCD نمایش داده شده و با تراشه DSP به منظور پردازش سیگنال دیجیتال ارتباط برقرار مى گردد . DSP ، داده مرتبط با یک موزیک را از حافظه خوانده و پس از بکارگیرى افکت هاى خاص و یا EQ آن را براى تقویت کننده ارسال مى نماید . DSP ، از یک الگوریتم خاص به منظور برگرداندن فایل هاى فشرده به حالت عادى استفاده نموده و در نهایت یک مبدل سیگنال دیجیتال به آنالوگ، بایت هاى مورد نظر را به امواج تبدیل مى نماید .
تمامى دستگاه هاى MP3 Player از باطرى استفاده نموده و مى توان چندین ساعت از دستگاه بدون نیاز به شارژ مجدد ، استفاده نمود . برخى از دستگاه هاى Player داراى یک آداپتور AC مى باشند که مى توان آنان را به برق شهرى متصل نمود . برخى نمونه هاى دیگر داراى یک آدپتور DC به منظور استفاده در اتومبیل مى باشند .
نحوه انتخاب یک دستگاه MP3 Player
در زمان انتخاب یک MP3 Player پارامترهاى متعددى بررسى مى گردد :
نوع پورت اتصالى ( USB ، Firewire و یا موازى )
میزان حافظه
نوع حافظه
سیستم عامل حمایت شده
در صورتى که کامپیوتر شما داراى یک پورت USB است ، پیشنهاد مى گردد دستگاهى انتخاب شود که از پورت فوق حمایـت مى نماید .
نرخ انتقال اطلاعات در پورت هاى USB ، FireWire و موازى :
شرکت seagate حال توسعه فن آوری جدیدی برای ذخیره سازی اطلاعات بر روی هارد دیسک است که به نام ذخیره سازی عمودی یا همان perpendicular recording شناخته می شود. این شرکت جزء نخستین شرکتهایی می باشد که قصد دارد از این فن آوری در محصولات خود استفاده کند.
به گزارش بخش خبر تراشه از persianmind، بنابر بر اعلام شرکت seagate، سومین شرکت بزرگ تولید کننده هارد درایو، این شرکت در آینده نزدیک هارد درایو هایی به بازار عرضه خواهد کرد که از این تکنولوژی بهره برده و دارای قدرت ذخیره سازی بیشتری نسبت به هارد های معمولی می باشد.
در تکنولوژی حال حاضر، بیتها به شکل خوابیده بر روی سطح دیسک قرار میگیرند ولی در تکنولوژی ذخیره سازی عمودی، بیتها به شکل ایستاده بر روی سطح دیسک قرار میگیرند و فضای کمتری اشغال میکنند، در نتیجه اطلاعات بیشتری بر روی دیسک ذخیره خواهدشد. درایو های تولید شده با این تکنولوژی دارای وزنی مشابه هارد درایوهای موجود بوده و قابلیت ذخیره کردن و خواندن اطلاعات را با سرعتی مشابه هارد درایو های موجود را داراست.
نایب رئیس بخش فروش جهانی seagate، رندی لی ذکر کرد : " ما نزدیک به 8 تا 10 درصد از سود شرکت را بر روی تکنولوژی ذخیره سازی عمودی سرمایه گذاری کردیم و این روند چندین سال ادامه داشت . ما اولین شرکتی خواهیم بود که این تکنولوژی را ارائه خواهیم کرد."
شرکت "اینتل" بزرگترین شرکت تولیدکننده تراشه هاى رایانه اى جهان ، امروز فن آورى به روز شده "سنترینوى" خود را که ویژه سخت افزار رایانه هاى لپتاپ است ، عرضه میکند. به گزارش خبرگزارى آسوشیتدپرس از سن خوزه ، فن آورى "سنترینو"(Centrino) را که اولین بار در سال۲۰۰۳ شرکت "اینتل" معرفى کرد، متشکل از یک پردازنده ، "چیپ ست " (chipset) و یک رادیوى بیسیم است که به منظور استفاده در رایانه هاى لپتاپ طراحى شده است . به نظر میرسد فن اورى "سنترینو"ى جدید شرکت "اینتل" که "سوناما" نام گرفته ، توانایى لپتاپهاى استفاده کننده از آن را در زمینه فعالیتهاى صوتى تصویرى و همچنین بازیهاى رایانه هاى افزایش خواهد داد. فن اورى "سنترینوى" جدید با هدف بالابردن سرعت محاسباتى، کارایى، کاهش مصرف برق و کاهش ابعاد رایانه هاى لپتاپ طراحى شده است . شرکت "اینتل" اعلام کرد سرعت محاسباتى (کلاک اسپید) پردازنده "پنتیوم ام " مورد استفاده در سنترینوى جدید افزایش یافته و حافظه هاى مورد استفاده در آن نیز بهبود پیدا کرده اند. به علاوه تراشه گرافیکى جدید این مجموعه سخت افزارى با بازیهاى سه بعدى رایانه اى و تصاویر جدید و با کیفیت بالاى "دیویدى" به خوبى هم خوانى دارد و "چیپ ست " آن از استانداردهاى پیشرفته صوتى نظیر "دالبى دیجیتال" پشتیبانى میکند. شرکت "اى ام دى" مهمترین رقیب "اینتل" در زمینه تولید پردازنده هاى رایانه هاى شخصى، بر خلاف "اینتل" که به تولید مجموعه اى از سخت افزارهاى مورد استفاده در لپتاپها روى آورده ، تنها به تولید پردازنده هاى این رایانه ها مشغول است . "اى ام دى" چندى پیش از تولید یک پردازنده سریع و کم مصرف جدید به نام "توریون " خبر داده بود.
چگونه می توان با استفاده از ویندوز جدید ارتباط نزدیک تری میان لپ تاپ ها و گوشی های تلفن همراه پیشرفته برقرار کرد؟
- در سیستم عامل لانگ هورن از تکنولوژی های متنوع بی سیم استفاده خواهد شد تا این که مشکلی در زمینه تبادل اطلاعات میان لپ تاپ و گوشی تلفن همراه وجود نداشته باشد.
قرار بود ویندوز جدید زودتر از سال ۲۰۰۷ به بازار عرضه بشود اما تأخیرهای بوجود آمده باعث ناامیدی دوستداران کامپیوتر شده است، چه پاسخ قانع کننده ای برای آنها دارید؟
- بسیاری از مردم تصور می کنند که ویندوز جدید تنها تفاوت های کوچکی با ویندوز حال حاضر دارد، در حالی که این چنین نیست چون قرار است تغییرات عمده ای در سیستم عامل ویندوز ایجاد کنیم که انجام این تغییرات بسیار زمان بر است.
آیا از تکنولوژی win OE در لانگ هورن استفاده خواهد شد؟
- از این تکنولوژی در سیستم عامل مشتری استفاده نخواهد شد، بلکه امکان استفاده آن در سیستم عامل سرور وجود دارد.
گفته می شود که ویندوز لانگ هورن در ۷ ورژن متفاوت عرضه خواهد شد تا تمام افراد جامعه براساس نوع فعالیت خود بتوانند از آن استفاده کنند، در این مورد بیشتر توضیح بدهید.
- ما تاکنون در این رابطه خبری منتشر نکرده ایم.
مایکروسافت مدعی است که بخش امنیتی سیستم عامل جدید بسیار پیشرفته است، آیا این موضوع واقعیت دارد؟
- ویندوز جدید کاملاً امن و قابل اطمینان خواهد بود. هدف، از طراحی این سیستم عامل، امکان سیر در اینترنت با یک ویندوز کاملاً محافظت شده است.
نقش کارت ID در لانگ هورن چیست؟
- فکر می کنم که منظور شما کارت Info باشد که در حال حاضر مشغول تحقیقات بیشتری هستیم و هنوز زود است در مورد آن اظهار نظر کنیم.
آیا لانگ هورن بیشتر یک تکنولوژی مفید برای سرورها می شود؟
- هم برای سرورها مفید است و هم برای کامپیوترهای شخصی و کاربران.
آیا قصد دارید از تکنولوژی جدید TPM نیز استفاده کنید؟
- بله البته ابتدا در لپ تاپ ها.
پس از ورود لانگ هورن به بازار تا چه زمانی این سیستم عامل کارایی خواهد داشت؟
- لانگ هورن، بهترین سیستم عامل جهان در ۱۰ سال آینده خواهد بود، چون مایکروسافت سرمایه گذاری عظیمی در حوزه بازاریابی انجام داده است.
آیا پیش از عرضه لانگ هورن شاهد ورود IE7 به بازار خواهیم بود؟
- شاید اما پاسخ قطعی نمی دهم.
داستان پرفراز و نشیب لانگ هورن
لانگ هورن در واقع، ورژن آینده سیستم عامل ویندوز است که نسخه بسیار پیشرفته تر ویندوز SP3 XP و سرور ویندوز ۲۰۰۳ به شمار می آید.
ابتدا قرار بود این سیستم عامل در اوایل سال ۲۰۰۶ به بازار عرضه بشود اما چون مایکروسافت قصد دارد تکنولوژی های تازه تر را وارد این سیستم بکند، عرضه آن در حدود یک سال به تعویق افتاد.
از جمله ویژگی های این ویندوز جدید می توان به وجود قابلیت های ضبط DVD در داخل سیستم و برنامه جدید نصب اشاره کرد که با بهره از این برنامه می توان تنها طی ۱۵ دقیقه، لانگ هورن را روی کامپیوتر نصب کرد.
همچنین با استفاده از لانگ هورن می توان به مشاهده برنامه ها و انیمیشن های سه بعدی پرداخت.
شرکت مایکروسافت مدعی است که این سیستم عامل تحول بزرگی در حوزه کامپیوتر بوجود خواهد آورد و از سال ۲۰۰۷ به بعد، تقریباً تمام کاربران جهان به دلیل قابلیت های این سیستم مجبور به استفاده از آن خواهند شد. حتی مقامات مایکروسافت می گویند حداقل تا ۱۰ سال دیگر، سیستم عامل دیگری قابلیت مقابله با لانگ هورن را نخواهد داشت.
نحوه انتحاب هارد دیسک :
هارد دیسک (Hard disk ) ، یکی از مهمترین عناصر سخت افزاری درکامپیوتر پس از پردازنده و حافظه است. از هارد دیسک ، بمنظور ذخیره سازی اطلاعات استفاده می گردد . اطلاعات مربوط به راه اندازی سیستم ، برنامه ها و داده ها، جملگی بر روی هارد دیسک ذخیره می گردند. در زمان انجام برخی عملیات خاص توسط کامپیوتر، نظیر ویرایش فیلم ها ، بازی های کامپیوتری و یا پخش موزیک ، استفاده از یک هارد دیسک با ظرفیت بالا، سرعت مناسب و قابل اطمینان ، بطرز محسوسی بهبود محیط عملیاتی خصوصا" ذخیره و بازیابی اطلاعات را بدنبال خواهد داشت .
در سالیان اخیر تکنولوژی ساخت هارد دیسک بسرعت و در ابعاد متفاوت رشد و گسترش یافته است . در این مقاله ، به بررسی پارامترهای لازم در خصوص انتخاب یک هارد دیسک خواهیم پرداخت .
جایگاه هارد دیسک
با توجه به رشد چشمگیر تکنولوژی ساخت هارد دیسک ، ظرفیت آنان درفواصل زمانی بین دوازده تا هیجده ماه ، دو برابر می شود . بدین ترتیب ،عملا" کامپیوترهای شخصی بسمت ماشین های چند رسانه ای حرکت نموده که می توان حجم بالائی از اطلاعات شامل صوت ، تصویر و گرافیک را بر روی آنان ذخیره نمود. بیشترین ظرفیت هارد دیسک قابل نصب بر روی کامپیوترهای Desktop ، معادل 250 گیگابایت می باشد. طرفیت فوق ، ده برابر بیش از ظرفیت هارد دیسک های سه سال پیش است . در اوایل سال 2003 میلادی ، هارد دیسک های با ظرفیت 320 گیگا بایت مطرح شده اند.
تولید کنندگان در صدد ارائه اینترفیس های سریال ATA بوده که نسبت به مدل های پیشین ( اینترفیس های موازی ATA ) دارای سرعت بمراتب بیشتری می باشند. محصولات تولید شده در سال آینده ، از تکنولوژی فوق استفاده خواهند کرد. عملکرد تمامی هارد دیسک ها در زمان اجرای یک برنامه مشابه یکدیگر بوده و استفاده از درایوهای با سرعت بالا، مزایا و امتیازات متعددی را برای کاربرانی که قصد پردازش داده هائی با حجم بالا ( تصاویر و ویدئوهای دیجیتال ) را دارند ، بدنبال خواهد داشت.بر اساس آزمایشات متعدد انجام شده توسط برنامه Photoshop ، مشخص شده است که انجام عملیات پیچیده ای نظیر : اعمال فیلترها ، گردش و ویرایش تصاویر در هارد دیسک های با سرعت بالا ، شصت درصد سریعتر از سیستم هائی است که دارای درایوهائی با سرعت پائین می باشند.
ویژگی ها ی مهم
از مهمترین ویژگی های مرتبط با هارد دیسک ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :
ظرفیت : اغلب کامپیوترهای شخصی در حال حاضر از هارد دیسک هائی با ظرفیت معادل بیست گیگابایت ، استفاده می نمایند. ظرفیت فوق ، بمراتب بیش از انداره مورد نیاز کاربرانی است که صرفا" از هارد دیسک بمنزله ابزاری بمنظور ذخیره سازی اطلاعات استفاده می نمایند . ظرفیت هارد دیسک برای کاربرانی همچون طراحان آثار گرافیکی و یا افرادیکه بر روی فیلم های ویدئویی کار می کنند ، از اهمیت بیشتری برخوردار است . مثلا" ضبط تصاویردر مدت زمان محدود از یک دوربین فیلم برداری ، چندین گیگابایت ظرفیت هارد دیسک را اشغال خواهد کرد .
در صورت ضرورت استفاده از فضای ذخیره سازی بالا ، می توان از یک هارد با ظرفیت بالا و یا دو هارد دیسک ،استفاده نمود. در چنین حالتی می توان هارد موجود را نگهداری و متناسب با نیاز، اقدام به تهیه و نصب هارد دوم نمود. مثلا" در صورتیکه به یک هارد با ظرفیت 160 گیگابایت نیاز باشد و هارد دیسک موجود 80 گیگابایت ظرفیت داشته باشد ، می توان با تهیه یک هارد دیسک دیگر و با ظرفیت 80 گیگابایت ، نیاز خود را مرتفع نمود ( تامین 160 گیگابایت فضای ذخیره سازی ، مشروط به وجود پتانسیل لازم ازلحاظ توانائی حمایت برد اصلی سیستم ) .
سرعت دورانی :.سرعت دوران ( چرخش ) هارد دیسک های ATA موجود ، 5400 یا 7200 دور در دقیقه ( rpm ) می باشد . درایوهائی که دارای سرعت 7200 دور در دقیقه می باشند، معمولا" ( در تمامی موارد صادق نخواهد بود ) دارای سرعت بیشتری در ارتباط با بازیابی اطلاعات ، می باشند . در آزمایشاتی که بر روی یک نمونه درایو با سرعت 5200 دور در دقیقه انجام شده است ، مشاهده شده است که سرعت تکثیر اطلاعاتی به اندازه 1/2 گیگابایت ، حدود 33 % سریعتر از سرعت درایوهای 7200 دور در دقیقه می باشد! در بعضی موارد، پارامترهای دیگری نظیر نوع الگوریتم استفاده شده بمنظور بازیابی اطلاعات، تاثیر مستقیمی بر کارآئی یک درایو دارد.
اینترفیس : تقریبا" تمامی کامپیوترهای Desktop از اینترفیس موازی ATA استفاده می نمایند.. حداکثر سرعت انتقال داده در این نوع اینترفیس ها ، 100 و یا 133 مگابایت در ثانیه است. بر اساس مجموعه تست های انجام شده بر روی اینترفیس های ATA/133 ، مشخص شده است که سرعت آنان تاثیر مشهودی را در افزایش کارائی بدنبال نداشته است ، چراکه درایوهای موجود امکان استفاده مناسب از سرعت بالای انتقال داده در باندهای عریض را دارا نمی باشند. ( درایوهای موجود در سرعت بالای 100 و یا بیشتر ممکن است دچار مشکل شوند ). اکثر مادربردهای قدیمی ( MotherBoard ) از ATA/133 حمایت نمی نمایند.بنابراین برای استفاده از این نوع درایوها ، می بایست کارت های جانبی بر روی سیستم نصب گردد . خوشبختانه درایوهائی که دارای استاندارد ATA/133 می باشند ، امکان حمایت از استاندارد ATA/100 را نیز دارا می باشند .
درایوهائی که از اینترفیس های سریال ATA ( در مقابل اینترفیس های موازی ) استفاده می نمایند ، بتدریج متداول می گردند .از اینترفیس های فوق در مواردیکه با مشکل سرعت در ارتباط با اینترفیس های موازی برخورد می شود ، استفاده می گردد(اینترفیس های سریال ATA مشکل کمبود سرعت را برطرف می نمایند) . این نوع درایوها ، قادر به انتقال 150 مگابایت در ثانیه بوده و این میزان در سالیان آینده به مرز 600 مگابایت در ثانیه خواهد رسید . بر اساس تست های انجام شده ،استفاده از یک اینترفیس سریال ATA بر روی سیستم هائی که شامل یک درایو می باشند ، مزایای عمده ای را بدنبال نداشته است ( از پهنای باند اضافه عملا" استفاده نمی گردد) .
در صورت استفاده از چندین درایو بر روی یک اینترفیس مشابه ، از پهنای باند اضافی بطور مطلوب استفاده و نتایج مثبتی را بدنبال خواهد داشت . استفاده از درایوهای ATA با اینترفیس سریال ، طی سالیان آینده در اکثر کامپیوترهای شخصی بکار گرفته خواهد شد .
حافظه موقت ( بافر ) : زمانیکه یک سیستم
درخواست اطلاعاتی را می نماید ، هارد دیسک علاوه بر اینکه می بایست بازیابی داده درخواستی ر ا انجام دهد بلکه مسئولیت استقرار ( load ) داده در بافر مربوطه به خود را نیز برعهده دارد .
بدین ترتیب در صورتیکه پردازنده درخواست مجدد همان اطلاعات قبلی را داشته باشد ، اطلاعات مورد نیاز آن از طریق بافر هارد دیسک تامین خواهد شد . استفاده از دو مگابایت بافر، ظرفیت مناسبی در این رابطه می باشد . در مواردیکه از برنامه های خاصی نظیر فتوشاپ ، استفاده می شود ، ظرفیت هشت مگابایت برای بافر ، منظقی بوده و اثرات مثبتی را در رابطه با افزایش کارائی سیستم بدنبال خواهد داشت .
تشریح مشخصات
تعیین ظرفیت ، یکی از اولین و در عین حال مهمترین تصمیات در رابطه با انتخاب یک هارد دیسک می باشد .هارد دیسک های با ظرفیت بالا همیشه از لحاظ قیمت گرانتر می باشند،چرا که توزیع آخرین مدل ها و ظرفیت ها در ماه های نخست تولید بسیار اندک بوده و همین عامل افزایش قیمت آنان را بدنبال خواهد داشت.برای تهیه یک هارد دیسک با ظرفیت مطلوب می توان پس از کاهش قیمت آخرین مدل های ارائه شده ، اقدام لازم را انجام داد .( تامین هارد دیسک مورد نظر پس از فروکش نمودن جو ایجاد شده در ماه های نخست تولید ) . پارامترهای زیر را می توان در زمان انتخاب یک هارد دیسک در نظر گرفت :
ظرفیت : حداقل ( بیست تا چهل گیگابایت ) ، پیشنهادی ( شصت تا هشتاد گیگابایت ) ، حداکثر ( یکصد تا دویست و پنجاه گیگابایت ) تهیه هارد دیسک هایی با ظرفیت بالاتر از نیاز موجود، تصمیمی منطقی می باشد . قیمت هارد دیسک های با ظرفیت بیشتر همواره بالاتر از ظرفیت های پائین تر می باشد ( تفاوت زیاد نمی باشد) بعنوان نمونه،تفاوت ظرفیت هاردیسک های 60GB با 80GB چیزی در حدود 20GB می باشد که این ظرفیت قابل توجهی است اما از نظر قیمتی این هاردیسک ها اختلاف چندانی با هم ندارند.
سرعت دوران : حداقل ( 5400 دور در دقیقه)
،پیشنهادی ( 5400 تا 7200 دور در دقیقه ) ، حداکثر ( 5400 تا 7200 دور در دقیقه )
بالا بودن سرعت دوران یک هاردیسک نشاندهنده بالا بودن سرعت ذخیره و بازیابی اطلاعات است.
درصورتیکه از کامپیوتر بمنظور انجام کارهای چندرسانه ای استفاده می گردد ، بالا بودن تعداد دور در دقیقه یک هاردیسک بسیار حائز اهمیت است. این خصوصیت هارددیسک در برنامه هایی نظیر word و یا استفاده از اینترنت ، چندان مشهود نخواهد بود .هارددیسک ها ی با ظرفیت بالا ، اغلب دارای سرعت دوران کمتری می باشند ( 5400rpm ) .
سرعت اینترفیس : حداقل ( Ultra ATA/100 or ATA 133) ، پیشنهادی (Ultra ATA/100 or ATA 133 ) ، حداکثر ( Ultra ATA/100 or ATA 133) تفاوت سرعت بین درایوهای ATA/100 و ATA/133 برای اکثر کاربران مشهود و قابل ملاحظه نخواهد بود. برای اینکه از سرعت درایوهای انتخابی بطرز موثری استفاده شود، می بایست سرعت آنان با کامپیوتر سازگار باشد ، در غیر اینصورت می بایست ار کارت هائی استفاده شود که سرعت درایو را با سرعت کامپیوتر هماهنگ نماید.
سرعت جستجو : حداقل (8ms و یا پائین تر) ، پیشنهادی ( 8ms تا 9ms ) ، حداکثر ( 9ms ) متوسط سرعت جستجو ( بر حسب میلی ثانیه اندازه گیری می گردد) در واقع به سرعت پیدا نمودن اطلاعات ( یک بخش خاص از داده ) ذخیره شده در یک درایو اطلاق می شود.اکثر کاربران در زمان انتخاب یک هارد دیسک به موضوع فوق توجه نکرده و حتی در فعالیت های روزمره خود با کامپیوتر کمبودی از این بابت را حس نمی نمایند . در مواردیکه اطلاعات در بخش های متفاوت هارد ذخیره شده باشد، یافتن هر بخش از اطلاعات ذخیره شده و ارتباط بین آنان ، زمان مختص خود را خواهد داشت .
اندازه بافر : حداقل (دو مگابایت) ، پیشنهادی (دو مگابایت و یا هشت مگابایـت ) ، حداکثر (دو مگا بایت و یا هشت مگابایت) بافر ، یک حافظه Cache بر روی درایو بوده که بطور موقت اطلاعات در آن ذخیره شده تا در صورتیکه پردازنده مجددا" درخواست آنان را داشته باشد ، اطلاعات از محل فوق و با سرعت بیشتری در اختیار پردازنده قرار داده شوند. اکثر هارددیسک ها به طور معمول دارای بافری به ظرفیت دو مگابایت می باشند(درایوهایی با بافر بالاتر نیز وجود داشته که از آنان برای اهداف خاصی استفاده می گردد).
نکاتی دررابطه با تهیه هارد دیسک
استفاده از کامپیوترهای جدیدتر. کامپیوترهای جدیدتر قادر به استفاده مطلوب از مزایای یک درایو با ظرفیت بالا می باشند ( افزایش کارائی ) . سیستمی که دارای پردازنده ای با سرعت پائین و یا میزان اندکی حافظه اصلی می باشد ، نمی تواند از تمام ظرفیت و پتناسیل های هارددیسک انتخابی ، بنحو احسن استفاده نماید. در صورتیکه یک کامپیوتر ارزش ارتقاء را داشته باشد ( سیستم موجود دارای کارآئی لازم می باشد ) می توان بمنظور دستیابی به ظرفیت ذخیره سازی بیشتر ، هارد آن را بتنهائی ارتقاء داد.
اطمینان از وجود فضای کافی درون کیس .اکثر کیس های استفاده شده در کامپیوترهای شخصی حداقل دارای یک و یا چندین محل برای نصب هارد می باشند.با استفاده از دفترچة راهنما و یا با باز نمودن کیس ، می توان بررسی لازم در خصوص وجود فضای کافی را انجام داد( خصوصا" در مواردیکه قصد استفاده از یک هارد جدید و نگهداری هارد قدیم وجود داشته باشد ).
تهیه هارد دیسک با ظرفیت بیشتر از نیاز اولیه .پیشنهاد می گردد همواره هارد دیسکی با ظرفیت بیش از نیاز اولیه ، انتخاب گردد. ظرفیت انتخابی می بایست پاسخگوی نیازهای آینده بوده و لازم است باتوجه به نوع استفاده از کامپیوتر در حال و آینده ، تصمیم مناسبی در اینخصوص اتخاذ گردد.
سازگاری سرعت هارد انتخابی با سرعت اینترفیس کامپیوتر. سرعت درایوهای ATA/100 و ATA/133 بمراتب از سرعت اینترفیس های کامپیوتر بیشتر است ( خصوصا" اگر از زمان خرید کامپیوتر یک سال گذشته باشد). قبل از انتخاب هارد دیسک ،می بایست با استفاده از دفترچه های راهنمای کامپیوتر که فروشندگان ارائه می نمایند، سرعت اینترفیس های کامپیوتر را مشخص نمود.
تهیه هارد دیسک با قیمت مناسب .رقابت تنگانتنگی بین تولید کنندگان درایوها وجود داشته و اکثر فروشندگان کاربران را بدلیل اختلاف ناچیز قیمت ، ترغیب به تهیه هارد دیسک های با ظرفیت بالاتر می نمایند. این امر در خصوص درایوهایی با ظرفیت پایین تر صادق است چرا که آخرین ظرفیت های موجود در بازار به علت تولید کم دارای قیمت بالاتری هستند. بنابران پیشنهاد می گردد هرگز به دنبال آخرین ظرفیت موجود در بازار نباشید.
تهیه بسته کامل( کیت ) درایو .این نوع بسته ها شامل قطعه سخت افزاری،کابل ها ،دفترچه راهنما و در برخی موارد درایور مورد نظر برای نصب می باشد.
استفاده از درایوهای external در صورت لزوم .با استفاده از این نوع درایوها می توان اطلاعات مهم و حیاتی را در زمانیکه در محل کار خود نمی باشیم ، حفاظت نمود. در مواردیکه نیازمند جابجائی حجم بالائی از اطلاعات می باشیم ، استفاده از درایوهای external می تواند یکی از گزینه های موجود باشد .قیمت درایوهای فوق ، نسبت به درایوهای معمولی که در درون کیس نصب می شوند، بیشتر بوده و جهت ارتباط با سیستم از پورت های USB2.0 استفاده می نمایند.
یاهو شرکت Inktomi را میخرد
مایکروسافت به حقهبازی متهم شد
فناوریهای مورد انتظار در سال 2003
ویروسهای برتر سال 2002
اینتل فراتر از گیگاهرتز
Wireless به تکنولوژی ارتباطی اطلاق می شود که در آن از امواج رادیویی، مادون قرمز و مایکروویو ، به جای سیم و کابل ، برای انتقال سیگنال بین دو دستگاه استفاده می شود.از میان این دستگاه ها می توان پیغامگیرها، تلفن های همراه، کامپیوتر های قابل حمل، شبکه های کامپیوتری، دستگاه های مکان یاب، سیستم های ماهواره ای و PDA ها را نام برد.تکنولوژی Wireless به سرعت در حال پیشرفت است و نقش کلیدی را در زندگی ما در سرتاسر دنیا ایفا می کند.
سیستم کاملا فارسی با لینوکس
اگر هنوز با لینوکس کارنکرده اید خوبست بدانید که این سیستم به شما امکان این را میدهد که از یک یا چند محیط گرافیکی مختلف استفاده کنید. چند وقت پیش متوجه شدم که نسخه جدید KDE (شاید بهترین، محیطهای گرافیکی برای لینوکس) به همکاری گروهی از داوطلب ها در ایران کاملا به فارسی ترجمه شده. مدت کمی بعد از آن، یعنی یکی دو هفته ی پیش نسخه جدید Mandrake Linux ، یکی از پخش های لینوکس که استفاده از آن را بسیار آسان کرده ، آماده شد و آنهم از فارسی پشتیبانی می کرد. البته هنوز برنامه نصب به فارسی ترجمه نشده ولی بعد از نصب در صورت انتخاب زبان فارسی ، سیستم شما کاملا به فارسی ترجمه می شود. البته اگر مایل به ترجه تمام محیط گرافیکی به فارسی نباشید بازهم میتوانید از صفحه کلید فارسی و متنهای فارسی بدون هیچ مشکلی استفاده کنید.
لذا چون لینوکس کاملا به زبان ما ترجه شده و بین سیستم عاملهای دیگر بیشتری پشتیبانی را از زبان فارسی می کند، لازم میدانم شما را بطور خلاصه و به زبان ساده با آن آشنا کنم. بطور کلی لینوکس یک سیستم عامل دیگر مانند ویندوز است که در مقایسه با ویندوز بسیار پرقدرت و پایدار است و به شما آزادی کامل می دهد. منظور از آزادی اینست که هیچ چیزی از شما مخفی نمی شود می توانید هر گونه تغییری در سیستم خود بدهید. همین امر باعث ترجمه کامل آن به فارسی شده. چون مایروسافت تمام اطلاعات ویندوز را مخفی نگه داشته تغییر ویندوز و بهبود سازی آن بخصوص بر یک زبان جدید غیر ممکن است. مخصوصا زبان پیچیده ای چون فارسی که از راست به چپ و چسبیده نوشته می شود.
اگر درباره تاریخچه لینوکس کنجکاو هستید خوبست بدانید که این پروژه در سال ١٩٩١ توسط Linus Torvalds یک دانشجوی فنلاندی بر اساس قانون نرم افزار رایگان شروع شد. نسخه ای از سیستم عامل یونیکس (سیستم عاملی که از ٣٠ سال پیش تا امروز مصرف می شده و در اکثر server ها – کامپیوترهای مرکزی که از وب سایت ها و غیره نگداری می کنند – از آن استفاده می شود) که در دانشگاه آقای لینوس استفاده می شد دچار کمبودهایی بود که نویسنده آن بهبود کردن آنها را لازم نمی دانست، لذا لینوس تصمیم گرفت که سیستم عامل مشابهی بسازد که به مردم امکان تغییر آنرا بدهد. بعد ها صدا و شاید هزاران برنامه نویس وارد این پروژه و پروژه های جانبی شدند و سیستم عاملی کامل، رایگان و تقریبا خالی از عیب را ارائه کردند. در این یکی دو سال اخیر استفاده از این سیستم روز به روز آسانتر شده و هر روز تعداد بیشتری از کاربران خانگی و تجاری به آن رو می برند.
شاید مهمترین برتری لینوکس (و سیستم عامل های مشابه آن) اینست که برخلاف ویندوز که مرتب دچار اشکال می شود و برای جلوگیری از “crash” کردن دائم باید هر چند مدت از نو نصب شود، لینوکس دچار اشکال نمی شود. خیلی از کامپیوترهای مرکزی از لینوکس استفاده می کنند و گاهی چند سال بدون اینکه حتی آنها را خاموش کنند به کار خود ادامه می دهند. وقتی هم که آنرا خاموش می کنند برای بررسی یا ارتقاع است نه اشکال نرم افزاری در سیستم. اگر هم اشکالی پیش بیاید دقیقا آنرا می بینید و می توانید آنرا برطرف کنید (یا توضیح دقیق مشکل را به افراد وارد یا نویسندگان برنامه بدهید تا مشکل را برطرف کنند).
برتری دیگر این است که برخلاف ویندوز که فقط از شرکت مایکروسافت است لینوکس در ده ها و شاید صد ها پخش مختلف می آید که برای کارهای مختلف هستند. برخی برای استفاده روزمره کاربران مبتدی یا تجاری هستند و نصب و استفاده از آنها بسیار آسان است. حتی برخی از آنها با پرداخت مبلغ کمی به شما پشتیبانی کامل ارائه می دهند. برخی در کنار ویندوز یا از روی دیسک (بطور موقت) اجرا می شوند و بیشتر برای آشنایی با لینوکس هستند. برخی دیگر برای دستگاه های بخصوص ساخته می شوند. مثلا با لینوکس می توانید از دستگهای بازیهای کامپیوتری از جمله XBox و Play-Station بجای یک کامپیوتر کامل ولی ارزان استفاده کنید. برخی از پخشهای لینوکس فقط در یک دیسکت جا می شوند و برای یک کار مشخص هستند و برخی دیگر با ده ها CD و راهنما ارائه می شوند.
لینوکس در زبانهای مختلف می آیند، و اگرچه یک پخش ایرانی آن هنوز وجود ندارد، همانطور که گفتم محیط گرافیکی KDE و بسیاری از پخشهای مشهور بطور استاندارد از فارسی پشتیبانی می کنند. حتی سایت KDE به فارسی ترجمه شده و با مراجعه به www.farsikde.org میتوانید درباره آن اطلاعات بیشتری پیدا کنید. حتما در این سایت نگاهی به تصاویر KDE بیاندازید تا از آسانی کار با این محیط با اطلاع شوید. برای اطلاعات بیشتر درباره لینوکس به زبان فارسی و استفاده آن در ایران به www.linuxiran.org مراجعه کنید
اینترنت با سرعت بالا یا Broadband
حتما درباره اینترنت با سرعت بالا از طریق شرکتهایی چون Bell Sympatico یا Rogers شنیده اید. در این شماره این سرویسها را بایکدیگر مقایسه میکنم و برای اینکه معیاری برای مقایسه آنها با اینترنت از طریق خط تلفن داشته باشید لازم است ذکر کنم همانطور که بیشتر شما میدانید بیشترین سرعت اینترنت از طریق تلفن فقط ۵۶ کیلوبیت در ثانیه است و همچنین هیچکدام از سرویسهایی که ذکر میکنم مانند تلفن دچار قطع ارتباط نمی شوند.
دوتا از معروفترین و پرفروش ترین سرویسهای اینترنت cable و DSL هستند که همانطور که اشاره کردم در تورنتو از دوشرکت بزرگ Sympatico و Rogersقابل تهیه میباشند. Cable که اول به بازار آمد و درنتیجه مشتری های خانگی آن تا مدتی بیشتر بودند اینترنت را از طریق کابل تلویزیون به خانه شما می آورد. بیشترین سرعت دریافت این سرویس برای منزل درحال حاضر در تورنتو تقریبا ۳ مگابیت در ثانیه است ولی چون شما و همسایه های شما با هم از یک خط استفاده میکنید، سرعت هم بطور شریکی بین شما تقسیم می شود. با DSL که سرعت دریافت آن ۱ مگابیت در ثانیه است (البته این سرعت برای سرویسهای اداری به بیشتر از ۳ برابر نیز می رسد، و حتی نوع پیشرفته تر آن از طریق کابل نوری که در حال حاضر فقط برای ادارات قابل دسترسی است به ۱۰۰ مگابیت در ثانیه میرسد که ۱۰۰ بار سریعتر از نوع خانگی آن یا aDSL است.) شما اگرچه در تئوری سرعتی کمتر از کابل دارید ولی سرعت شما همیشه ثابت و بر خلاف کابل در بیشترین حد آن خواهد بودخواهد بود و علاوه بر این تعداد مواردی که سرویس قابل استفاده نیست برای DSL بسیار کم و ناچیز است. ولی باید توجه کرد که اگرچه DSL کمی بهتر و درحقیقت سریعتر است، درمناطق کمتری قابل دسترسی است و احتمال اینکه به آن دسترسی نداشته باشید کمی بیشتر است که این درحال گسترش است. قیمت این دو سرویس برای خانه کاملا برابر است (در حال حاضر ۴۵ دلار در ماه در تورنتو) . یک نکته منفی برای کسانی که بیشتر از اینترنت استفاده میکنند و مثبت برای کسانی که کمتر (از نظر مقدار اطلاعات و سرعت، نه زمان) اینست که قرار است بزودی که مقدار اطلاعات رد و بدل شده را محدود کنند و دو سرویس دیگر، یکی با سرعت، قدار اطلاعات و قیمت کمتر و دیگری با سرعت، قیمت و مقدار اطلاعات بیشتر (و بازهم محدود) در اختیار شما قرار دهند. راجرز هم اکنون سرویس ارزانتر را ارائه کرده، و بل در اواخر جون هر دو سرویس را ارائه خواهد کرد. ولی اطلاعات دقیقی درباره تاریخ ارائه سرویس برتر راجرز ندارم. لطفا در این مورد به سایت این شماره بروید.
سرویس دیگری که برای خانه قابل دسترسی است سرویس ماهواره ای است که سرعت دریافت آن تقریبا ۴۰۰ کیلو بیت در ثانیه است. برای این سرویس به خرید دستگاه احتیاج است که خود آن ۲۰۰ دلار خرج دارد، سرعت ارسال آن بسیار کم است (در حد خط تلفن، حتی نوع قدیمتر آن با خط تلفن ارسال میکند) و همچنین محدودیت زمانی ویا محدودیت ارسال و دریافت اطلاعات دارد که خیلی بیشتر و گرانتر از دو سرویس دیگر است. این سرویس تنها در صورتی خوب است که به هیچ یک از سرویسهای بالا دسترسی نداشته باشید. یا بعبارت دیگر در مناطق شمالی کانادا باشید!
Linux و Windows در کنار هم
آیا می دانید هنوز هم میتوانید از یک سرور Linux استفاده نمایید و لازم نیست هزینه ای برای یک نرم افزار به خصوص بپردازید. Samba این امکان را ایجاد می کند تا کامپیوتر Linux مانند هر کامپیوتر دیگری در شبکه ویندوز ، فایل ها و چاپگر های خود را به اشتراک بگذارد. به علاوه نسخه های جدید samba اغلب سرویس هایی که سرور ویندوز در یک شبکه ارائه میکند را در اختیار شما می گذارد.
samba چیست؟ Samba مجمــــوعه ای از ابـــزارها و دیمــــــون هایی (deamons) است که از پـــــــروتکل SMB یا (server message block) برای انجام کارهای مربوط به شبکه استفاده می نماید. Samba به وسیله Andrew Tridgell در سال 1991 ابداع شد و به صورت مجموعه ای توانمند از ابزارهای مورد استفاده در شبکه قرار گرفت.
طریقه نصب و تنظیم samba
قبل از شروع به پیکربندی ، اجازه دهید چند دقیقه ای را نیز صرف اطمینان یافتن از نصب همه فایل های لازم بر روی سیستم کنیم.
برای redhat 7.0 به بالا احتیاج به بسته های نرم افزاری زیر دارید : samba-2.0.7-17 samba-client-2.0.7.17 samba-common-2.0.7.17 xinetd-2.1.0
احتمال دارد samba-client و samba-common از قبل نصب شده باشند.
در صورتی که همه چیز به صورت دستی نصب شده باشد، باید پوشهای به نام samba تحت /etc داشته باشید. به /etc/samba رفته و نگاهی به فایلهای پیکربندی که در آنجا وجود دارد بیندازید.
مهمترین فایلی که جهت پیکربندی samba در این قسمت وجود دارد smb.conf است. فایل فوق را بوسیله نرمافزار gedit به صورت زیر اصلاح کنید:
[global] workgroup = WORKGROUP server string = Samba server hosts allow = 192.168.123. 127. Guest account = pcguest Security = share Encrypt passwords = yes Smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd Unix password sync = yes Passwd program = /usr/bin/passwd %u Pam password change = yes
[homes] comment = Home Directories browseable = no writable = yes valid users = %S create mode = 0664 directory mode = 0775 map to guest = bad user
[shared] comment = shared read/write directory for all LAN users and guest path = /home/shared public = yes only guest = yes writable = yes printable = no
را اندازی samba
برای راه اندازی سرویس samba به قسمت service configuration رفته و سرویس SMB را اجرا کنید.
جهت استفاده از پوشه های به اشتراک گذاشته شده در شبکه ویندوز ، پنجره mozilla در red hat را باز کرده و در قسمت address عبارت زیر را تایپ و اجرا کنید :
استاندارد IEEE 802 (انجمن مهندسان برق امریکا)
انجمن مهندسان برق و الکترونیک امریکا (IEEE) برای وضع استاندارد های شبکه های LAN اصطلاحاتی بر مدل OSI انجام داده است. این استاندارد ها اکنون با عنوان استاندارد IEEE 802 شناسایی می شوند. در پروژه 802 استاندارد هایی وضع شده است که در برگیرنده مشخصه های ارسال و دسترسی به اطلاعات از محیط فیزیکی است. این مشخصه ها شامل فرایندهای اتصال، حفظ و قطع ارتباط تجهیزات شبکه نیز هستند. مشخصه های 802 به دوازده گروه تقسیم می شوند که هر یک بصورت 802.1 تا 802.12 نام گذاری شده اند. هر یک از این گروه ها تعریف کننده استاندارد هایی برای اعمال اجرایی گوناگون شبکه هستند. مشخصات 802 همچنین شامل اصلاحاتی بر لایه های فیزیکی و پیوند در مدل OSI نیز هست. این اصلاحات در هنگام طراحی اکثر محیط های LAN مورد استفاده قرار می گیرند. کمیته پروژه 802 با تفکیک لایه پیوند مدل OSI به دو زیر لایه، جزئیات بیشتری به مدل OSI افزوده است. این لایه های فرعی عبارتند از لایه LLC یا Logical Link Control و لایه MAC یا Media Access Control. لایه فرعی بالایی یعنی LLC با تعریف چندین نقطه دسترسی به سرویس یا Service Access Point بر ارتباطات لایه پیوند مدیریت می کند. SAP ها نقاط اتصالی هستند که بین ارتباط بین لایه های هفت گانه در مدل OSI کمک می کنند. کامپیوتر ها از این نقاط برای انتقال اطلاعات از لایه فرعی LLC به لایه های بالایی بهره می گیرند. استاندارد های انتقال اطلاعات بین لایه فرعی LLC و لایه های بالایی در مدل OSI، تحت عنوان IEEE 802.2 جمع آوری شده اند. لایه فرعی MAC پایین لایه فرعی LLC قرار گرفته است. این لایه وظیفه انتقال اطلاعات را از لایه فیزیکی مدل OSI به محیط فیزیکی بر عهده دارد. این لایه مسئول انتقال بدون خطای اطلاعات بین دو کامپیوتر واقع در شبکه نیز هست. استاندارد های مربوط به عملکرد لایه فرعی MAC و لایه فیزیکی مدل OSI در گروه های 802.3 و 802.4 و 802.12 آمده اند
پروتکل های مشترک
پروتکل های Application:
تولیدکنندگان نرم افزار مختلف از پروتکل های متفاوتی استفاده می کنند. برای انتخاب مناسب ترین پروتکل برای شبکه خودتان لالزم است تا مزایای چند پروتکل متداول را بشناسید. در این جا به معرفی مزیت های به کارگیری چند پروتکل کاربردی می پردازیم. از پروتکل DLS یا Data Link Control می توان در محیط های شبکه ای که نیاز به کارآیی بالایی دارند استفاده نمود. از این پروتکل میتوان در شبکه هایی که در آن ها لایه شبکه وجود ندارد نیز استفاده کرد. در چنین وضعیتی این پروتکل اطلاعات را از برنامه کاربردی مستقیماً به لایه Data Link منتقل می کند. این پروتکل در نقش لایه شبکه نیز ظاهر می شود و دارای عملکرد هایی نظیر کنترل جریان داده، تصحیح خطا و Acknowledge نیز می باشد.
پروتکل Network File System برای به اشتراک گذاشتن فایل بین کامپیوتر ها در یک شبکه براساس سیستم عامل یونیکس به کار می رود. از این پروتکل برای انتقال داده بین شبکه نیز استفاده می شود. پروتکل NFS فقط به کاربرانی اجازه ورود به شبکه را می دهد که دارای اسم رمز معتبر باشند. کاربری که از طرف مدیر شبکه شناسایی نشده باشد، اجازه دسترسی به شبکه را نخواهد داشت. پروتکل NFS دارای نسخه هایی برای سیستم عامل هایی غیر از یونیکس نیز هست. سیستم عامل هایی از قبیل Dos, Windows NT و OS2. پروتکل Network Basic Input/Output System از جمله پروتکل های بسیار متداول است. از این پروتکل برای یافتن گره های شبکه براساس نام آن استفاده می شود. این پروتکل از سیستم نامگذاری (Naming System) کمک می گیرد.
پروتکل NetBIOS، پروتکل استاندارد شرکت IBM برای توسعه برنامه های کاربردی در شبکه های سازگار با IBM است. این پروتکل، یک پروتکل لایه جلسه یا Session است که به صورت یک واسطه بین دو شبکه عمل می کند. NetBIOS به صورت گسترده ای به عنوان استانداردی برای واسطه های شبکه ها در صنعت پذیرفته شده است. این پروتکل تامیین کننده ابزارهای لازم یک برنامه برای برقراری ارتباط با برنامه های دیگر در شبکه است.Apple Talk مجموعه پروتکل دیگری است که به کامپیوترهای مکینتاش قابلیت به اشتراک گذاشتن فایل ها و چاپگر ها را در شبکه می دهد. پروتکل Appletalk Filing Protocol با ترجمه فرامین محلی سیستم فایل به قالب پذیرفته شده سرویس فایل شبکه، به اشتراک گذاشتن فایل را امکان پذیر می سازد. پروتکل های Name Binding و Printer Access با استفاده از برنامه کاربردی Appleshare به اشتراک گذاشتن چاپگر را در محیط شبکه اپل فراهم می کند.
پروتکل های Transport:
پروتکل های انتقال به دو طبقه تقسیم می شوند. این طبقه بندی ها عبارتند از TCP و SPX. از پروتکل TCP برای اتصال دو شبکه متفاوت به یکدیگر استفاده می شود. در واقع این پروتکل برای ارتباط دو سیستم عامل غیر یکسان به کار می رود. پروتکل TCP واسطه ای بین دو شبکه متفاوت فراهم می آورد تا بتوانند با استفاده از یک زبان مشترک به تبادل داده بپردازند. این پروتکل در صنعت نرم افزار بسیار متداول بوده و توسط شرکت های متعددی برای سکوهای متفاوت، از PC تا Mainframe ها عرضه می شود. TCP رشته ای از داده ها را از پروتکل های بالاتر مثل لایه انتقال دریافت کرده و این رشته داده ای را به قطعه هایی (Segment) شکسته و به هر یک از این بخش ها یک شماره ترتیبی نسبت می دهد. این شماره های ترتیبی تضمین کننده دریافت صحیح و با ترتیب داده ها هستند.
نوع دوم پروتکل انتقال، پروتکل SPX است. این پروتکل توسط شرکت ناول (Novell) عرضه شده و روشی قابل اطمینان برای انتقال داده ها ارائه می کند. این پروتکل برای بررسی انتقال صحیح داده ها، محاسباتی بر روی داده ها در کامپیوتر مبدا و مقصد انجام می دهد. برای یک فرآیند انتقال صحیح مقادیر محاسبه شده در کامپیوتر مبدا قبل از ارسال باید با مقادیر محاسبه شده در کامپیوتر مقصد پس از دریافت داده ها، یکسان باشد. SPX قابلیت ردیابی انتقال صحیح داده ها را نیز دارد. در این پروتکل اگر Segment یا قطعه داده ای در زمان مشخص به مقصد نرسد و یا از کامپیوتر مقصد در این مورد سیگنالی دریافت نگردد، آن قطعه از داده ها مجدداً ارسال خواهد شد. اگر انتقال مجدد نیز به مقصد نرسید، این پروتکل پیام های هشدار مربوط به از کار افتادگی شبکه را صادر می کند.
پروتکل های انتقال علاوه بر TCP و SPX در برگیرنده پروتکل های NetBEUI و NWLink نیز هستند. پروتکل NetBEUI یا NetBIOS Extended User Interface از نظر حجم، پروتکلی کوچک است که قابلیت انتقال بسیار سریع را در محیط های شبکه فراهم می کند. این پروتکل با تمام انواع شبکه های مایکروسافت سازگار است. پروتکل NWLink نیز توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده است. از این پروتکل علاوه بر پروتکل انتقال برای ارتباط چندین شبکه LAN و تشکیل شبکه های بزرگ تر استفاده می شود.
نگاهی به درون پروتکل TCP/IP (تاریخچه و ساختار)
تاریخچه پروتکل TCP/IP:
آن چیزی که در مورد فن آوری TCP/IP باعث حیرت می شود، میزان رشد بسیار زیاد و مقبولیت جهانی آن است. ناگفته نماند که اینترنت بر بنیان این پروتکل استوار است. DARPA از اواسط سال 1970 کار روی فن آوری ارتباط بین شبکه ای را شروع کرد و معماری و پروتکل های آن بین سال های 1978-79 به شکل فعلی خود رسیدند. در آن زمان DARPA به عنوان یک آژانس تحقیقاتی Packet Switching شبکه شناخته شده بود و طرح هایی بسیار عالی در این زمینه همراه با شبکه معروف خود یعنی آرپانت ارائه داده بود. شبکه آرپانت از طرح نقطه به نقطه به وسیله خطوط اجاره ای استفاده می کرد، اما بعداً DARPA شبکه سوئیچینگ بسته ای (Packet Switching) را با استفاده از شبکه رادیویی و کانال های ارتباط ماهواره ای ارائه داد.
در حقیقت تحولاتی که در فن آوری سخت افزار بوجود آمد، کمک کرد تا darpa مطالعاتی روی ارتباط بین شبکه ای انجام دهد و آن را به تحرک در آورد. قابلیت دسترسی به منابع تحقیقاتی DARPA، توجه تعدادی از گروه های تحقیقاتی، به خصوص آن گروه هایی را که قبلاً از سوئیچینگ بسته ای روی آرپانت استفاده کرده بودند، به خود جلب کرد. DARPA جلساتی غیر رسمی برای مطرح کردن عقاید و نتایج تجربیات محققان برگزار کرد. تا سال 1979 تعداد زیادی از محققان در فعالیت های TCP/IP شرکت داشتند، به نحوی که DARPA یک کمیته غیر رسمی را برای هدایت طراحی و معماری اینترنت شکل داد که هیأت پیکربندی و کنترل اینترنت (ICCB) نامیده می شد. جلسات گروه تا سال 1983 که گروه مجدداً سازماندهی شد، به طور مرتب برگزار می شد.
اولین کارهای ارتباط بین شبکه ای طی سال 1980 شروع شد، یعنی هنگامی که DARPA آماده کردن ماشین های مرتبط به شبکه تحقیقاتی خود را با استفاده از پروتکل های TCP و IP آغاز کرد. این انتقال و تبدیل فناوری ارتباط بین شبکه ای در ژانویه 1983 پایان یافت و در این زمان بود که DARPA اعلام کرد تمامی کامپیوتر های متصل به آرپانت از TCP/IP استفاده کنند. در همین زمان آژانس ارتباطات دفاعی (DSA) آرپانت را به دو شبکه تقسیم کرد. یکی برای تحقیقات بیشتر و دیگری برای ارتباط نظامی. قسمت اول به نام آرپانت باقی ماند و قسمت نظامی که بزرگ تر هم بود به Mil net معروف شد.DARPA برای آن که کحققان دانشگاه ها را تشویق به استفاده از پروتکل های جدید کند، تصمیم گرفت برای پیاده سازی و ارائه آن مبلغ کمی دریافت کند. در آن زمان بیشتر کامپیوتر های دانشگاه ها از سیستم عامل UNIX (مدل طراحی شده به وسیله دانشگاه برکلی) استفاده می کردند. شرکت BBN تقبل کرد که پروتکل TCP/IP را برای سیستم عامل یونیکس ایجاد کند. همچنین دانشگاه برکلی قبول کرد که آن را در مدل یونیکس خود ادغام کند و به این ترتیب DARPA توانست بیشتر از نود درصد از کامپیوتر های دانشگاه ها را تحت پوشش قرار دهد. نرم افزار پروتکل های جدید در زمان حساسی ارائه شد، زیرا اکثر دانشگاه ها در حال دریافت دومین یا سومین ماشین خود بودند و می خواستند که یک شبکه محلی را در دانشگاه پیاده کنند و هیچ پروتکل دیگری نیز به صورت عمومی مجود نداشت.
نرم افزار توزیع شده به وسیله برکلی طرفداران بیشتری پیدا کرد، زیرا امکانات بیشتری را نسبت به پروتکل های اولیه TCP/IP ارائه می داد. علاوه بر برنامه های استاندارد کاربردی مربوط به ارتباط بین شبکه ای، برکلی دسته ای امکانات دیگر را برای سرویس های شبکه ارائه داد که مشابه آن در سیستم یونیکس وجود نداشت. مزیت اصلی امکانات برکلی شباهت آن ها به سیستم یونیکس بود. موفقیت فناوری TCP/IP و اینترنت در بین محققان علوم کامپیوتر باعث شد تا گروه های دیگری خود را با آن تطبیق دهند. بنیاد ملی علوم (NSF) دریافت که در آینده بسیار نزدیک ارتباط بین شبکه ای بخشی حیاتی در تحقیقات علمی خواهد بود و به همین دلیل برای توسعه آن فعال تر شد و تصمیم گرفت که با دانشمندان بیشتری ارتباط برقرار کند.NSF از ابتدای سال 1985 شروع به ایجاد یک سیستم ارتباط بین شبکه ای میان شش مرکز ابر کامپیوتری خود کرد و در سال 1986 برای توسعه آن تلاش دیگری را برای بوجود آوردن یک شبکه با ارتباط در مسیر طولانی شسروع کرد و نام آن را NSF NET گذاشت، به طوری که در این شبکه تمامی ابر کامپیوتر ها با یکدیگر و همچنین با آرپانت قادر به برقراری ارتباط بودند. در سال 1986، NSF سرمایه اولیه برای بسیاری از شبکه های ناحیه ای را تأمین کرد که در حال حاضر هر کدام از آن انستیتوهای علمی و تحقیقاتی، ناحیه خود را به یکدیگر متصل می کنند. تمامی شبکه های ایجاد شده نیز از TCP/IP استفاده می کنند و همگی بخشی از سیستم ارتباطی اینترنت هستند.
کارکرد TCP/IP:
در این پروتکل به هر یک از ادوات یک آدرس IP یا IP Addreess اختصاص داده می شود. این آدرس IP منحصر به فرد است و توسط هیچ جز دیگری در شبکه استفاده نمی گردد. یک آدرس IP معمولی ممکن است به شکل IP:220.0.0.180 باشد. یک عدد چهار قسمتی که کامپیوتر شخصی هر فرد را مشخص می کند. فرض کنید نشانی IP همانند شماره تلفن افراد است. اگر فردی در تهران زندگی کند کد تلفن 021 را خواهد داشت. به محض اینکه کسی عدد 021 را ببیند متوجه می شود که آن فرد در تهران زندگی می کند. آدرس IP نیز اینگونه است. در یک شبکه TCP/IP سه جز اول یعنی IP:220.0.0 نمی توانند تغییر کنند (مانند کد شهر) و تنها جز آخر قابل تغییر است. سه جز اول مربوط به شبکه است و جز آخر مربوط به دارنده آدرس. مثلاً آدرس های IP اشتباه هستند زیرا سه بخش اول متفاوت هستند. کامپیوتر A: 220.0.0.180 و کامپیوتر B:220.0.1.181 ولی این آدرس های IP درست کار می کنند زیرا سه جز اول صحیح هستند: کامپیوتر A:220.0.0.180 و کامپیوتر B:220.0.0.181
کلاس های مختلف آدرس IP:
کلاس های مختلفی از آدرس IP وجود دارند. سه کلاس متداول آن کلاس A و کلاس B و کلاس C هستند. برای مثال نشانی IP:220.0.0.x به عنوان آدرس IP کلاس C شناخته می شود.
در این فهرست یک فاصله میان آدرس کلاس A و کلاس B دیده می شود. این به آن دلیل است که به 127 به عنوان آدرس برگشت یا Loop Back مراجعه می شود. آدرس برگشت هر مقداری است که با 127 شروع شود و تنها برای آزمون استفاده می شود یعنی اگر آدرس IP:127.1.1.1 را بفرستیم، TCP/IP آن را روی کابل منتقل نمی کند و بسته را به کارت شبکه باز می گرداند. در نتیجه نمی توان از آدرسی که با 127 شروع می شود، برای شبکه استفاده کرد. با بستن این آدرس ها، 16/8 میلیون آدرس مختلف بسته می شوند (255*255*255*255). لذا اختصاص دادن یک آدرس IP واحد برای یک آدرس بازگشت معقولانه تر از هدر دادن 16/۸ میلیون آدرس با بستن آن هایی که با 127 شروع می شوند بود. پس بطور خلاصه:
1- در کلاس A آدرس های IP با عددی بین 1 تا 126 شروع می شوند و آدرس میزبان در سه جزء آخر قرار می گیرد.
2- در کلاس B آدرس های IP با عددی میان 128 تا 191 شروع می شوند و با عددی که توسط موسسه اختصاص دهنده IP تعیین می شود، ادامه می یابند. دو جزء آخر متغیر هستند.
3- در کلاس C آدرس های IP با عددی بین 192 تا 223 شروع می شوند و با دو عددی که توسط موسسه اختصاص دهنده IP تعیین می گردند، ادامه می یابند. جزء آخر متفیر خواهد بود.
ماسک داخلی شبکه (Subnet Mask): راه هایی برای اجازه به نرم افزار برای گسترش شناسه شبکه از آدرس IP وجود دارد. برای انجام آن می توان از Subnet Mask استفاده کرد. عموماً یک ماسک بصورت Subnet Mask:255.255.255.0 است. به سرعت می توان فهمید که این آدرس IP کلاس C است و سه عدد 255 غیر قابل تغییر هستند. صفر نشان می دهد که تنها عددی است که می توان از آن استفاده کرد. اگر یک آدرس IP بصورت IP:128.10.11.23 داشته باشیم و ماسک Subnet Mask:255.255.0.0 به سرعت می توان فهمید که آدرس IP کلاس B است. همه هدف ماسک این است که نشان دهد کدام شناسه مربوط به شبکه و کدام شناسه مربوط به میزبان است.
استفاده از ماسک برای شناسایی شبکه ها:
آدرس IP:128.10.11.23 و ماسک Subnet Mask:255.255.0.0 را در نظر بگیرید. این اعداد نشان می دهند که 128.10 شناسه شبکه است و اگر ماسک Subnet Mask:255.255.255.0 بود، آنگاه شناسه شبکه 128.10.11 می بود. اگر کلاس ماسک در تمام زیر شبکه های یک شبکه از همان کلاس آدرس IP آن باشد و در همه ثابت، در شبکه به راحتی قادر به برقراری ارتباط هستیم. فرض کنید یک شرکت دارای چندین دفتر در شهرهای مختلف است و همه از آن آدرس IP کلاس B استفاده می کنند. تا زمانی که ماسک Subnet Mask:255.255.0.0 باشد، برقراری ارتباط میان دفاتر مختلف بدون مشکل خواهد بود اما اگر ماسک یک دفتر Subnet Mask:255.255.255.0 باشد، تنها ارتباط داخل آن شبکه ممکن است و ارتباط با دفترهای دیگر برقرار نخواهد شد. استفاده از ماسک B و آدرس IP کلاس C با یکدیگر نیز ممکن است.
ماسک های غیر از 255:
بیشتر ماسک ها به صورت Subnet Mask: 255.255.0.0 (برای شبکه های کلاس B) و Subnet Mask:255.255.255.0 (برای شبکه های کلاس C) می باشند. اما در برخی موارد ممکن است ماسک با کمی تفاوت دیده شود. برای مثال اگر به ماسک Subnet Mask: 255.255.128.0 برخورد کردیم باید رشته دودویی معادل عدد را بنویسیم. برخی آدرس های IP توسط زیر شبکه ذخیره شده اند و نمی توان از آن ها استفاده کرد. برای مثال آدرس IP:126.0.16.1 مشکلی ندارد، چون رقم سوم یعنی 16 توسط ماسک استفاده نمی شود و ماسک بیت 128 را ذخیره کرده است، پس استفاده از آدرس IP:126.1.128.1 غیر ممکن است. اگر به جای 128 در پوشش شبکه 192 داشتیم، در رشته باینری بیت هفتم و هشتم رزرو شده است. پس هر آدرس IP که از آن بیت ها استفاده نکند معتبر می باشد. مثل IP:126.1.32.1 و اگر IP:126.1.64.1 باشد پیغام خطایی دریافت می گردد که 64 توسط ماسک استفاده شده است. اگر در دفتر های مختلف یک شرکت بزرگ که هر یک در یک شهر هستند، پوشش های زیر شبکه ای متفاوت از این نظر داشته باشیم، تنها مجاز به استفاده از آدرس های IP هستیم که از بیت هایی تشکیل شده اند که توسط هیچ یک از دفاتر ذخیره نشده باشند.
آدرس های دروازه: اغلب معتقدند که حسن TCP/IP این است که قابل مسیریابی می باشد. فرض کنید دو شبکه مجزا توسط مسیریاب به هم متصل شده اند. مسیریاب اجازه می دهد که دو شبکه با هم صحبت کنند، پس اگر یک کاربر دستوری از ایستگاه کاری خود در شبکه A بفرستد، مسیریاب اطلاعات را به شبکه B می فرستد و هرگاه پاسخ از B دریافت شود آنرا به شبکه A می فرستد. اگر از پروتکل دیگری مانند DLC استفاده شود دسترسی به شبکه دیگر غیر ممکن است.
مطالبی که خوبه بدونید
شبکه : از به هم پیوستن چند کامپیوتر به یکدیگر و برقراری ارتباط بین آنها یک شبکه تشکیل می گردد.
Lan : به شبکه محلی که در آن کامپیوتر ها نزدیک به هم بوده و ارتباط آنها از طریق Hub , Switch یا Wireless باشد اطلاق می شود.
Intranet و Internet : منظور از اینترانت همان شبکه جهانی اینترنت است که در محیط بسته (Lan) پیاده سازی شده و با دنیای خارج از آن ارتباطی ندارد.
پروتکل: عبارتست از قراردادی که تعدادی کامپیوتر طبق آن با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و به تبادل اطلاعات می پردازند.
TCP/IP : یک پروتکل جامع در اینترنت بوده و تمام کامپیوترهایی که با اینترنت کار می کنند از آن تبعیت می کنند.
IP Address : در اینترنت هر کامپیوتر دارای یک آدرس IP است. هر IP متشکل از 4 عدد بوده که با یک نقطه ازهم جدا می شوند. ( مثل 217.219.175.11 ) هر کدام از این اعداد حداکثر می توانند 254 باشند. هر IP دارای یک Mask می باشد که از روی آن می توان تعداد IP های یک شبکه محلی را تشخیص داد.
Valid IP : به IPهایی گفته می شود که در اینترنت معتبر بوده و قابل شناسایی باشند.
Invalid IP : به IPهایی گفته می شود که در اینترنت فاقد هویت و غیر قابل شناسایی می باشند. از این IPها معمولا در شبکه های Lan در صورت نداشتن Valid IP به میزان کافی استفاده می شود. از Invalid IP بدلیل نداشتن هویت در اینترنت نمی توان برای اتصال به اینترنت استفاده کرد. بلکه باید از تکنیکهایی مثل NAT یا Proxy استفاده کرد.
Proxy : در مفهوم عامیانه به سانسور کردن سایتها تعبیر می شود. اما از نظر فنی راه حلی است برای اینکه ما بتوانیم از Invalid IPها برای اتصال به اینترنت استفاده کنیم. در این روش باید یک Proxy Server در شبکه نصب شود. در کل این روش مطلوب نبوده و دارای نقاط ضعف عمده زیر است: 1- نیاز است که کاربران تنظیمات خاصی را در کامپیوتر خود انجام دهند. 2- در این روش بسیاری از پروتکلها پشتیبانی نشده و قابل استفاده نیستند.
با این حال برخی از مراکز اینترنتی نظیر دانشگاهها , مؤسسات دولتی و امنیتی و ... برای کنترل بیشتر کاربران خود و گزارشگیری از سایتهای ملاقات شده توسط هر کاربر از Proxy استفاده می کنند. از جمله نرم افزارهای Proxy Server می توان به ISA , MSProxy , Winproxyو ... اشاره کرد.
NAT : یک تکنیک خوب برای بکارگیری Invalid IP است. در این روش تقریبا" تمام پروتکل ها پشتیبانی می شوند و مهمتر اینکه نیاز به تنظیم خاصی بر روی کامپیوتر کاربران نیست. از جمله نرم افزارهایی که کار NAT را انجام می دهند می توان به ISA و Winroute اشاره کرد.
DNS : پروتکل تبدیل اسم Domain به IP می باشد. در شبکه به دستگاهی که این 62.217.156.205www.yahoo.com )àکار را انجام می دهد DNS Server گفته می شود. (
Routing : اگر کامپیوتری بخواهد با یک کامپیوتر دیگر در اینترنت ارتباط برقرار کند , Packetهایش الزاما" از چندین Node (کامپیوتر یا Router ) عبور می کند تا به مقصد برسد. به عملی که یک Node بر روی Packetها و ارسال آنها به Node دیگر برای رسیدن به مقصد انجام می دهد Routing گفته می شود.
Mail Server : در شبکه به سروری گفته می شود که کار دریافت , ارسال و نگهداری Email را انجام میدهد. از جمله نرم افزارهایی که برای Mail Server مورد استفاده قرار می گیرند می توان به MDaemon و Exchange اشاره کرد.
Web Server : به سروری گفته می شود که صفحات Web بر روی آن قرار گرفته و Pageهای آن از طریق اینترنت قابل دستیابی است.
FTP Server : به سروری گفته می شود که فایلهای مورد نیاز برای Download کردن کاربران بر روی آن قرار گرفته است. و کاربران می توانند فایلهای موجود در FTP Server را Download کنند.
Domain : به نام یک شبکه که منحصر بفرد بوده و در اینترنت Register شده است گفته می شود. مثل Deznegar.com یا Jamejam.net. یک شبکه می تواند دارای یک یا چند Domain باشد. البته یک شبکه می تواند بدون Domain یا دارای Domain محلی نیز باشد.
Domain Registration : به عمل ثبت Domain گفته می شود. چنانچه شما بخواهید یک Domain برای خود رجیستر کنید ابتدا باید یک نام را که تا کنون در اینترنت استفاده نشده است انتخاب کنید. سپس توسط شرکتهایی که عمل Domain Registration را انجام می دهند آنرا بنام خود به مدت زمان معین Register کنید.
Host : به کامپیوترهای میزبان که صفحات Web یا فایلهای FTP بر روی آن قرار دارند Host گفته می شود.
PC 2 Phone : به امکان ایجاد ارتباط تلفنی بوسیله اینترنت از طریق یک کامپیوتر با یک تلفن PC2Phone گفته می شود.
Phone 2 Phone : به امکان ایجاد ارتباط تلفنی بوسیله اینترنت از طریق یک تلفن با یک تلفن دیگر Phone2Phone گفته می شود.
ISP : به مراکز سرویس دهی اینترنت ISP گفته می شود. (Internet Service Provider)
ITSP : به مراکز سرویس دهی Phone2Phone , ITSP گفته می شود. (Internet Telephony Service Provider)
DVB : به کارت سخت افزاری اطلاق می شود که در یکی از Slotهای کامپیوتر قرار می گیرد و بوسیله یک کابل به دیش متصل شده و از طریق آن می تواند Receive کند.
Receiver : یک Device است که به دیش وصل شده و عمل دریافت اطلاعات از دیش را انجام می دهد.
Transiver : یک Device است که به دیش وصل شده و عمل ارسال اطلاعات به دیش را انجام می دهد.
Cache Server : به تجهیزاتی گفته می شود که بتواند هنگام کارکردن کاربران, سایتهای بازدید شده توسط آنها را در خود نگهداری کرده و در صورتی که یک کاربر دیگر بخواهد همان سایتها را بازدید نماید با سرعت بیشتر و صرفه جویی در پهنای باند پاسخ خود را از طریق Cache Server دریافت کند. وجود Cache Server در شبکه می تواند تا 50 درصد در اندازه پهنای باند صرفه جویی کند و راندمان شبکه را بالا ببرد. Cache Server هم می تواند سخت افزاری باشد (مثل Cache Force) و هم می تواند نرم افزاری باشد.(مثل: 1- Squid که تحت Linux و Windows قابل نصب است. 2- ISA که تحت Win2000 قابل نصب است.3- CacheXpress که تحت Linux و اکثر Windowsها قابل نصب است. 4- RealCache که محصول شرکت داده پردازان دوران بوده و تحت Win2000 و NT4 قابل نصب است.)
Accounting/Billing : به نرم افزارهای مدیریت کاربران در یک ISP گفته می شود. این نرم افزارها کنترل میزان استفاده کاربران از شبکه اینترنت را برعهده دارند. معروف ترین نرم افزار در این زمینه در کشورمان محصول شرکت داده پردازان دوران بوده و ISPUtil نام دارد که هم اکنون بیش از 40 درصد از ISPهای کشور از آن استفاده می کنند. همچنین نرم افزار VoIPUtil نیز که برای کنترل مصرف کاربران تلفنی بکار رفته و مختص ITSPها می باشد دیگر محصول این شرکت می باشد.
Firewall : هم بصورت سخت افزاری و هم بصورت نرم افزاری وجود دارد و وظیفه آن بالا بردن ضریب امنیتی شبکه به منظور جلوگیری از Hack شدن و سوء استفاده توسط افراد سودجو می باشد.
URL Filtering : هم بصورت سخت افزاری و هم بصورت نرم افزاری وجود دارد و وظیفه آن جلوگیری از ورود کاربران به سایتهای غیر اخلاقی و غیر مجاز می باشد.
MultiPort : دستگاهی است که معمولا" در ISPها مورد استفاده قرار می گیرد. دارای یک کارت PCI بوده و بر روی Mainboard یک کامپیوتر نصب می شود. با نصب MultiPort می توان Comportهای یک کامپیوتر را افزایش داد و تعداد زیادی Modem به یک کامپیوتر متصل کرد.
RAS : به کامپیوتری گفته می شود که تعداد زیادی Modem به آن متصل بوده و کاربران می توانند به آن Connect کرده و از اینترنت استفاده کنند.
Access Server : به دستگاههایی گفته می شود که کاربران اینترتنی قادر باشند به آن Connect کرده و از طریق آن به اینترنت دسترسی پیدا کنند.
VOIP Gateway : به دستگاههایی گفته می شود که کاربران تلفنی قادر باشند به آن Connect کرده و از طریق آن با کشورهای مختلف ارتباط تلفنی برقرار کنند.
VOIP Carrier : به تشکیلاتی گفته می شود که با VoIP Gateway از طریق اینترنت در ارتباط بوده و ارتباط های تلفنی بین VoIP Gateway و کشورهای مختلف را برقرار می سازد.
انواع راههای ارتباط کاربر به ISP :
خط آنالوگ ، خط Leased ، خط E1 ، Wireless ، ADSL
هر ISP می تواند برای دستیابی به اینترنت از یک یا چند روش از روشهای زیر استفاده کند.
خط آنالوگ ، خط Leased ، خط E1 ، Wireless ، ADSL ، Receive Only Dish ، Send/Rec Dish.
انواع دستگاههای ارتباطی که کاربر را به ISP متصل می-کند(برای خطوط آنالوگ و E1 ) عبارتند از:
1- روترهای Cisco : امروزه استفاده از روترهای Cisco به منظور برقراری ارتباط کاربران با ISP از جمله رایج ترین روشهای موجود است.
2- Moxa Multiports : همانگونه که قبلا" گفته شد از Multiport برای افزایش دادن پورتهای Com و اتصال مودمهای External به آنها استفاده می شود. رایج ترین Multiport محصول شرکت Moxa می باشد که دارای دو مدل Desktop (رومیزی) و Rackmount (قابل نصب در Rack ) می باشد. Multiportها دارای مدلهای 8پورت , 16 پورت و 32 پورت هستند. از انواع دیگر مولتی پورت می توان به Equinox اشاره کرد.
3- Moxa Async Server : محصول شرکت Moxa بوده و دارای CPU می باشد و در شبکه مستقیما" به Hub وصل می شود. و تعداد زیادی خطوط تلفن به آن وصل می شود و کاربران از طریق آن می توانند به شبکه وصل شوند.
4- Lucent Max TNT : محصول شرکت Lucent بوده و همانند Router قادر است هم به منظور Access Server برای ISPها و هم به منظور VoIP Gateway برای ITSPها مورد استفاده قرار بگیرد. در این دستگاه کلا" امکان نصب 10 ماژول وجود دارد. برخی از این ماژول ها عبارتند از:
modem, ISDN, VoIP, V.110, and PHS MultiDSP module: support for analog Digital modem module: support for analog modem and ISDN users Analog modem module Channelized T1/E1 Ethernet module
ضمنا" این دستگاه دارای چهار Ethernet با سرعت 10MB/s و یک Ethernet با سرعت 100MB/s می باشد. این دستگاه توانایی پشتیبانی از انواع خطوط مخابراتی را دارد. هر ماژول MultiDSP توانایی پشتیبانی از 96 پورت Dialup را دارد. بنابراین اگر 10 ماژول MultiDSP را به Max وصل کنیم توانایی پشتیبانی از 960 خط را خواهد داشت!
Lucent Max 3000 : این دستگاه هم مانند Max TNT محصول Lucent بوده و دارای مشخصات زیر است :
دارای 2 WAN برای اتصال خطوط E1 می باشد. 32MB اندازه Ram و 16MB اندازه ظرفیت Flash آن می باشد.
Taicom TopServer : این دستگاه محصول شرکت Taicom بوده و دارای 30 مودم Internal برای اتصال به خطوط آنالوگ می باشد.
USRobotics Net Server : این دستگاه هم محصول شرکت USRobotics بوده و از خطوط معمولی و E1 پشتیبانی می کند.
Zyxel ModemPool : محصول Zyxel بوده که حاوی تعداد زیادی مودم است که در یک Box جاسازی شده اند و می توان آنرا به یک کامپیوتر متصل کرده و از آن استفاده نمود. اخیرا" یک شرکت ایرانی بنام قاصدک نیز یک ModemPool مشابه بنام Ghasedak را تولید کرده است.
Quintum : Tenor: دستگاه تک منظوره ای است که فقط برای VoIP مورد استفاده قرار می گیرد. هر دستگاه Tenor معمولا" 4 یا 8 پورت را پشتیبانی می کند.
ChannelBank : دستگاهی است که از آن برای تبدیل خطوط E1 به خطوط تلفن معمولی و بالعکس استفاده می شود.
امروزه علاوه بر موارد فوق Access Server های مختلفی به بازار عرضه شده اند که از پرداختن به آنها صرفنظر می کنم. مثل Nortel و Hyundai . اما ازمیان همه Access Serverها Routerهای Cisco ازمحبوبیت بیشتری برخوردارند. زیرا قابلیت انعطاف پذیری بیشتری داشته و ماژول های مختلفی می توان بر روی آنها نصب کرد و به منظورهای مختلف از آنها استفاده نمود.
در جلسه ههی گذشته انواع روترهای Cisco را بررسی کردم.
نگاه امروز :
نرم افزار Visual Route یک نرم افزار جالب برای Trace کردن یک IP یا یک سایت در اینترنت است. این نرم افزار با ترسیم نقشه کره زمین محل عبور Packetهای شما تا رسیدن به Host مورد نظر شما را در میان شبکه عنکبوتی اینترنت ترسیم می کند. این نرم افزار را می توانید از آدرس زیر Download کنید.
فروشندگان در مسیر ساده سازى ارتباط Bluetooth
لاس وگاس- شرکت Palmsource، شعبه سیستم عاملى شرکت Palm و BVRP Software Group، یک فروشنده نرم افزار middleware موبایل در کنفرانس CTIA راه حلهایى ارائه نمودند که کار کردن باابزارهاى Bluetooth براى کاربر نهایى را آسانتر خواهند ساخت.
به نظر مى آید که گم شدن در hype که احاطه کننده منافع Bluetooth بود، واقعیتى بود که پیکربندى یک نوت بوک Bluetooth-enabled یا یک handheld را جهت کار کردن با یک تلفن سلولى (موبایل) Bluetooth-enabled که به گونه اى رفتار مىنماید که انگار مودمى بوده که معلومات کامپیوترى احتیاج دارد را آشکار مىساخت.
Bob Lang، نماینده BVRP Software در وست مینیستر کلرادو گفت"کاربران موظفند تا درایورهایى را نصب و پیکربندى نمایند تا تلفن شبیه یک وسیله اینترنتى در آید؛ در غیر این صورت سیستم عامل نمىداند که چگونه با آن کار کند. در ضمن تلفن باید به گونه اى تنظیم گردد که شبیه یک مودم عمل نماید."
Lang گفت BVRP در کنفرانس، نرم افزار Mobile Phone Tools خود را ارائه نمود که وقتى روى نوت بوکى نصب گردد به کاربران اجازه خواهد داد تا روى ویزارد اتصال Phone Tools کلیک نمایند که فرآیند تنظیم تلفن جهت استفاده به عنوان مودم را در حد یک کلیک ساده مىنماید.
Palmsource هم یک ارائه مشابه Bluetooth داشته، اما خود را به تلفنهای سونی/اریکسون و تمامى دستگاههاى سیستم عاملى Palm در حال استفاده از Bluetooth محدود مىنماید.
طبق گفته هاى Albert Chu در Palmsource، خواص Bluetooth مخصوصا به قدر کافى وسیع گذاشته شدند تا فروشندگان قادر به فرق گذاشتن میان راه حلهاى خود باشند. اما، این بدان معنا هم هست که هر پیاده سازى به قدر کافى متفاوت هست که هر وسیله اى راه منحصر به فرد خود جهت اتصال را داشته باشد، و فروشندگان مجبور خواهند بود که موضوع یک وسیله در یک زمان را به خاطر بسپارند.
Albert Chu، نماینده دائم توسعه تجارى Palmsource در سانى ویل کالیفرنیا گفت انتظار آن مىرود که راه حل Palmsource، که در سه ماهه اول سال در دسترس خواهد بود، یک "سازگارى خارج از بسته بین وسائل دو شرکت را فراهم آورد".
در ضمن Chu گفت که بدون چنین نرم افزارى، پیکربندى یک موبایل به عنوان مودم جهت کار کردن با یک handheld عملى است مشکل.
Mobile Phone Tools از BVRP در حال حاضر در دسترس بوده و از طریق معامله هایى با افراد با قیمت خرده فروشى 59.99 دلار امریکا، یا معتبر با تخفیفهاى چشمگیر براى مشتریان enterprise-level توزیع خواهد شد.
همچنین Lang از BVRP گفت که باید هر وسیله اى به طور جداگانه پیکربندى شود، اما در حال حاضر آن Mobile Phone Tools به گونه اى پیکربندى شده است که با بیش از 500 عدد handset کار کند.
یک تحلیلگر صنعتی گفت که مشکلات زیادى در رابطه با ارتباطات بىسیم وجود دارد، اما BVRP حداقل به سهم خود از بازار اهمیت مىدهد.
Isacc Ro، یک تحلیلگر موبایل در شرکت Aberdeen Group در بوستون گفت "امروزه 50 میلیون لپ تاپ در سراسر دنیا وجود دارد. طراحى یک راه حل Bluetooth حرکتى عادى بوده و استفاده از یک ویزارد چیزى است که کاربران لپ تاپ به آن عادت دارند"
هم BVRP و هم Palmsource، هر دو بازار 2.5G و 3G را نشانه رفته اند.